top of page

Sanat ve Estetik

Sanat ve Estetik





Estetik cerrahi yapacak kişinin sanatçı yönünün güçlü olması , uzamsal ve matematiksel zekasının ayrıca hayal gücünün yüksek olması gerekmektedir ; bu demek değildir ki estetik cerrahi yapacak kişiler daha doğrusu cerrahlar iyi resim yaparlar yada iyi heykeltraştırlar.


Resim ve güzel sanatların cerrahi yetenek ve tekniğe malzeme yapılmasının hoş olmadığını düşünüyorum. Evet biz cerrahlar arasında oldukça yetenekli resim ,heykel yapanlar var ancak bu alanlar yani cerrahi ve güzel sanatlar birbiriyle sadece benzeşmektedir , yoksa çamurdan iyi burun yapan yada güzel burun resmi çizen kişi iyi burun yapar demek yada bunu öyleymiş gibi aksettirmek doğru değildir.


Burun cerrahisi eğer bir eğilime benzetilecekse bu satranç olmalıdır. Çünkü yapacağınız her hamlede; koyacağınız her kıkırdakta , dikişte iki yada üç hamle sonrasını hesap etmek zorundasınızdır, koyacağınız kıkırdak ,yumuşak doku yada dikişin iyileşme sürecinde nasıl şekilleneceği de hesap etmek işin cabasıdır. Heykel öyle değildir ,bir heykeltraş ve ressam çocuğu olarak burun estetiği tamamen alttaki iskelet ile ilintilidir cilt altına kuracağınız iskelet dıştaki yapının onun üzerinde şekillenmesini sağlayacaktır.

Heykel yaparken bu sekli dışarıdan verebilirsiniz ve eş zamanlı beğenmezseniz değiştirebilirsiniz ,ancak estetik özellikle burun estetik cerrahisinde durum böyle değildir önemli olan alttaki malzememiz olan kemik kıkırdak yumuşak doku ve dikişlerden kurduğumuz iskelettir.


bottom of page